faworki.gif
faworki.gif Rozmiar 217 KB |
Składniki
* spirytus 2 łyżki
* cukier puder 2 łyżki
* śmietana kwaśna 125 ml
* żółtka 2 szt
* jajko 1 szt
* mÄ…ka 250 g
* olej 1 do smażenia
* cukier puder 1 do posypania
Sposób przyrządzenia
Mąkę zagnieść z jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem. Dodać spirytus, wyrobić do połączenia składników. Ciasto wygniatać kilka minut, podsypując mąką. Ma być gładkie i elastyczne. Wybijać wałkiem, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Rozgrzać dobrze olej. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Uformować faworki: wykroić paski długości 12cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Koniec paska przewlec przez nacięcie.
Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć, aż się lekko zarumienią; odwrócić i zarumienić z drugiej strony, osączyć na papierowym ręczniku.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 40 faworków.
Smacznego :)